Så fixar vi klimatet

Solceller och elbil är två bra grejer, men det behövs fler.

Det är dags att vi tar tag i det här nu. Greta har strejkat ett bra tag och isbjörnarna mår riktigt dåligt. Jag har funderat en massa på hur och tänkte att jag skulle dela med mig av de tankarna. Här kommer först den övergripande bilden. I kommande inlägg utvecklar jag sedan idéer mer detaljerat och avslutar med vad just du kan göra för att bidra. Häng med!

0% fossila bränslen

Huvudproblemet är att vi eldar fossila bränslen – kol, olja och naturgas. Om vi slutar med det är vi hemma, typ. En bra grej är att det finns gott om ren energi – sol, vind och vatten räcker egentligen gott och väl till för alla våra behov. Men det är inte bara att byta ut dem rakt av – vi måste också ställa om hela vårt globala samhälle från bränslen till energiflöden. En annan grej som krånglar till det är att vi förväntar oss att i stort sett allt vi gör samtidigt ska göra oss rikare.

Det räcker alltså inte med att hitta en teknik som fixar klimatet. Det måste vara en teknik som är billigare också. Eller så måste vi som konsumenter vara beredda att betala mer ”bara” för att det känns bra att slippa en massa naturkatastrofer. Och vi måste också få företagen som utvecklar saker att förstå det, för det är det fortfarande inte tillräckligt många som tar fram produkter som på riktigt gör skillnad för klimatet.

Och i ärlighetens namn är det kanske inte en majoritet av jordens konsumenter som ännu är beredda att betala för att fixa klimatet, inte så mycket i alla fall. I takt med att naturkatastroferna blir fler tror jag att det kommer att ändras. Och i Sverige ser jag en kraftigt ökande vilja av att bidra.

Det är min övertygelse att vi kan fixa klimatet. Och om vi kommer att lyckas är det för att vi vill göra det. Ytterst utgår all makt från folket, från oss som enskilda människor. Visst finns det engagerade politiker som gör sitt till, men de är beroende av att bli omvalda och kan därför inte ta hur obekväma beslut som helst. Och visst finns det företag som går före. Men företag måste faktiskt gå åtminstone plus/minus noll för att överleva och därför kan de inte vara alltför långt före konsumenterna.

Så, det hela hänger på dig och mig. Let’s do this!

Lämna en kommentar