Ett smartare transportsystem

Tesla model 3 tar oss ett steg närmare det hållbara samhället.

Eldrift är första steget till ett fossilfritt transportsystem. Men det finns flera andra utvecklingssteg som gör att vi också kan få betydligt smartare transporter.

Slipp köra själv

Att kunna använda sin tid till något annat än att stirra på vägen framför sig är något som de flesta uppskattar, åtminstone vid längre resor. Det är något som kollektiva färdmedel har kunna erbjuda länge, men snart kommer vi också att kunna åka enskilt i fordon som kör automatiskt.

Dela med andra

Att äga en bil kostar mycket pengar och den största delen av tiden står den oanvänd på garageuppfarten. Att slippa ägandet är också något som kollektivtrafiken har erbjudit länge, men här ingår också att smidigt kunna hyra en bil, cykel eller moped – från en fordonspool eller från andra privatpersoner.

Mindre och lättare fordon

Om du inte måste utgå ifrån ett fordon du äger själv kan du välja olika fordon för olika resor. Det öppnar upp för alltifrån sparkcykeln till den fyrhjuliga lastcykeln, innan du ens börjar fundera på hela utbudet av bilar – från microbilen till skåpbilen.

Smartare tåg

Om vi i kategorin tåg klumpar ihop alla fordon som går på någon slags räls, så finns det många spännande varianter. Från spårtaxin – förarlösa små poddar i stadstrafik – till Hyperloop, som också är förarlösa poddar, men lite större och som färdas långa sträckor nära ljudhastigheten i lufttomma rör.

Flexibelt flyg

Även flyget väntas få en renässans när det blir eldrivet. De långa distanserna lär dröja, men på korta sträckor får vi nog snart se självkörande taxidrönare och på medeldistans vanliga små flygplan som återigen kan trafikera även mindre flygplatser.

Resa på natten

När vi reser långt bör vi förvänta oss att det tar lite tid och då kan vi ju passa på att sova. Intresset för nattåg växer stadigt och troligen får vi snart se betydligt snabbare och bekvämare nattåg – om än med mindre kupéer för att hålla nere biljettpriset. Också långflygningar kan bli mer lika nattåg, om de sker med soldrivna hybridluftskepp.

Res när du vill (och bara då)

Den allra viktigaste faktorn i ett smart transportsystem är att strunta i de resor du inte gillar. Skype är ett utmärkt alternativ till många mötesresor. Och om du kan jobba hemma – eller i ett kontor på hemorten – skippar du säkert gärna en del av arbetspendlingen. Du kanske rent av väljer att bosätta dig någon annanstans där du trivs ännu bättre?

Lämna en kommentar